Keuzes maken, wat wil jij?

Pas geleden las ik ergens de opmerking dat er vaker en langer wordt nagedacht over de vakantie, dan over de rest van je leven. Een rare gewaarwording in mijn ogen.
Is het echt zo dat we daar langer bij stilstaan dan bij wat we willen met ons leven. Draait het leven om die paar weken vakantie per jaar. Hoe ga je dan met die andere weken om?

Vakantie
Je hoort mij zeker niet klagen, ik vind vakantieplannen maken heerlijk. Lange vakantie of toch wat korter. Luxe of eenvoudig. Stedentrip, zon- of wintervakantie. Alleen, met z’n tweeën of met het gezin. Allemaal keuzes en rekening houden met de wensen van iedereen. Behalve als je alleen gaat natuurlijk. Het is ook niet iets wat je, over het algemeen gesproken, in 5 minuten regelt.

APK, check-ups en controlebeurten
Een auto ouder dan 3 of 4 jaar (afhankelijk van het toelatingsjaar) dient jaarlijks te worden gekeurd. Dit om te zorgen dat de vitale delen van de auto in goede conditie blijven. Waar nodig worden onderdelen vervangen of gerepareerd. Voor iedereen is het een vanzelfsprekendheid dat dit ieder jaar gebeurt.
Tandarts, inentingen, controle van de verwarmingsketel, check-up bij de huisarts, allemaal controles die velen van u jaarlijks laten uitvoeren. Zonder vragen, zonder problemen. Waarom? Omdat het goed is voor de levensduur van het één en ander. En al helemaal als het onze gezondheid betreft. Waarom doen we dit dan veel te weinig voor onze levensloop?

Jouw leven!
We vinden het belangrijk leuk werk te hebben. Iedereen wil dit, niemand uitgezonderd! En toch, als we dan een tijdje ergens werken komt de klad erin. We willen eigenlijk wel iets anders, maar durven vaak niet. Een vaste baan biedt uiteindelijk zekerheid. Is het echt zo? In mijn ogen is er niet zo heel veel zeker in het leven. Wat ik wel weet is dat JIJ de hoofdrolspeler in jouw leven bent.

Tuurlijk, anderen dragen bij aan jouw geluk. En die zijn allemaal belangrijk. Ook dit zijn keuzes die jij gemaakt hebt, qua werk en privéleven. Je wordt bijvoorbeeld verliefd en kiest op een gegeven moment voor een leven samen met die ene speciale persoon. Samen maak je de keuze voor kinderen, een koophuis, goede verzekeringen, pensioenregeling en zo kan ik er nog wel een paar bedenken. Vaak ook spannende keuzes, want je weet niet van tevoren of je het goed doet, of je het allemaal wel kunt. Onzekerheid troef, maar leuk dat het is om alles te ontdekken. En wat als de relatie niet goed verloopt, je vecht ervoor en soms moet je besluiten dat het beter is om ieder z’n eigen weg te gaan.
Zo ook voor werk. Doe iets wat je leuk vindt, want je bent veel uren in je leven aan het werk. In mijn ogen is het ook belangrijk dat je collega’s leuk zijn, je ‘baas’ waardeert wat je doet (zie ook mijn blog over Waardering), kortom een baan waar je iedere dag met plezier naartoe gaat en waar je energie van krijgt. Is dat niet (meer) zo, wil je dan blijven zitten omwille van het geld of ga je liever op zoek naar iets anders? Uiteindelijk kunnen we pas op ons 67e jaar met pensioen. Genieten is iets wat bij het hele leven hoort en niet pas als we met pensioen zijn.

Belangrijk
En dus ben jij belangrijk voor jezelf. Je hebt nog heel veel jaren te gaan en het is wel zo prettig als die jaren leuk en plezierig zijn. Het kan best moeilijk zijn om alles wat je leuk vindt en graag zou willen goed op een rijtje te krijgen. Wat wil je, wat kun je, hoe snel wil je iets en wat heb je er voor nodig. Tegenwoordig zijn er coaches die je kunnen helpen om je doelen en wensen inzichtelijk te maken. Net als de controlebeurten, check-ups en APK kan het heel prettig zijn om éénmalig of regelmatig met een objectief persoon in gesprek te gaan. Nadenken over wat je met de rest van je leven wilt. Net als die paar weken vakantie per jaar. Alleen duurt het leven hopelijk heel veel jaren langer. Geniet ervan!

Over Sandra

Het is mijn persoonlijke missie om de verbinding bij en tussen mensen te realiseren. Door mensen te laten ontdekken wat ze écht leuk vinden, waar hun passie en kracht ligt en door hen bij hun werkelijke potentieel te brengen. Het pad dat ze van hieruit bewandelen laat ze maximaal profijt hebben van hun persoonlijk kapitaal.
Dit bericht werd geplaatst in Doelen/wensen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s