Ondernemer of niet?

Op LinkedIn kwam ik in een discussie terecht waarin gevraagd werd of er ook ondernemers op LinkedIn actief waren. Tuurlijk, die zijn er genoeg. De tweede zin achter de vraag was dat het in de vraagstellers ogen met name een netwerk is voor ZZP-ers en of er ook ondernemers zijn met 5 of meer werknemers in dienst.

Discussie
Toen kwam de discussie los. Het was natuurlijk behoorlijk generaliserend opgesteld. Of dit bewust was of niet is mij tot op heden niet duidelijk geworden.
De vragensteller vond dat in de groep waar de vraag gesteld werd namelijk voor meer dan 80% uit ZZP-ers bestaat. Ik ervaar het zelf anders. Ik zie namelijk een diversiteit aan éénmansbedrijven, bedrijven met personeel,
mensen in loondienst, zelfs gepensioneerden.

Een paar reacties verder kwam de opmerking dat in de ogen van de vragensteller dat het zijn ervaring is op LinkedIn, ietwat genuanceerd dus. Waar hij behoefte aan heeft is uitwisseling van informatie met ondernemende en ambitieuze ondernemers. In zijn ogen is ondernemer zijn iets anders dan ondernemend zijn. Daar kan ik me nog wel in vinden. Alleen wie zegt dat ZZP-ers geen ondernemende en ambitieuze ondernemers zijn, of is dat wel zo?

Reacties
Reacties hierop waren te verwachten. Wanneer ben je dan ondernemer en wanneer niet? In de ogen van de vragenstellen doen veel ZZP-ers namelijk hetzelfde als in loondienst, maar zonder het dienstverband. Hoe generaliserend kun je zijn, want er zijn heel veel verschillende ZZP-ers, waaronder inderdaad de groep die hetzelfde doen als zij ooit in loondienst deden. Maakt het hen dan minder als ondernemer. In mijn ogen niet, ze hebben uiteindelijk wel gekozen om de stap te zetten en zelfstandig verder te gaan. Zonder de veilige omgeving van een werkgever en dus werk. Een andere groep ZZP-ers bestaat uit mensen die iets heel anders zijn gaan doen, om heel verschillende redenen. Of zij ZZP-er blijven is onbekend, want wie weet wat de toekomst brengt. Wellicht is ZZP-er zijn het begin van een giga-onderneming.

Duidelijkheid
Het blijkt de vragensteller uiteindelijk te gaan om ondernemers die in dezelfde situatie verkeren als hij. Hij wil met deze groep sparren over zaken waar ZZP-ers niet mee te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan personeel, belastingen, etc. Als hij dit vraag direct op deze wijze had gesteld, dan had deze discussie nooit ontstaan. Er zijn wel degelijk verschillen tussen de verschillende vormen van ondernemerschap.

Ondernemer
Voor de duidelijkheid heb ik de definitie van ondernemer opgezocht in de Van Dale online. Hierbij staat: on·der·ne·mer de; m,v -s iem die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent.
Een duidelijke uitleg.

Ik ben wel benieuwd hoe anderen over de definitie ondernemer denken. Kun je als ZZP-er net zo ondernemend en ambitieus zijn als een ondernemer met personeel? Is het zwart of wit, zijn er nuanceringen aan te brengen? Laat maar horen. 

Over Sandra

Het is mijn persoonlijke missie om de verbinding bij en tussen mensen te realiseren. Door mensen te laten ontdekken wat ze écht leuk vinden, waar hun passie en kracht ligt en door hen bij hun werkelijke potentieel te brengen. Het pad dat ze van hieruit bewandelen laat ze maximaal profijt hebben van hun persoonlijk kapitaal.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Inspiratie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s