40: midlifecrisis of ….

Mensen die op hun 40e ineens dingen anders gaan doen of andere dingen gaan doen, die zitten in een midlifecrisis. Ja toch? Of toch niet. Ik denk er namelijk anders over. Om dit duidelijk te maken neem ik je mee op een korte ontdekkingsreis door een aantal levensfasen.

0-20 jaar
De periode waarin je opgevoed wordt door je ouders en waarin je geacht wordt een keuze te maken voor de rest van je leven. Wat wil ik later worden? In deze leeftijdsgroep maak je de pubertijd mee. De eerste verliefdheden, wie is knap en wie niet? Wie zoent er lekker en wie niet? Dat is waar het grotendeels om draait.
De Cito-toets op de basisschool bepaalt wat jouw niveau is en dus naar welk middelbaar onderwijs je kunt. Dan moet je op de middelbare school ook wel willen werken. Je kunt met een zo’n hoog niveau uit de Cito-toets komen, als je niet wilt werken dan zakt je niveau naar beneden. Ik spreek hier uit ervaring, ik wilde namelijk niet.
Uitzondering op deze regel zijn de klasgenootjes die een soort van fotografisch geheugen hebben, die kijken en lezen het één keer en weten genoeg. Die luxe had ik niet en dus zakte mijn niveau. (Achteraf is het allemaal goed gekomen :-). )

Op de middelbare school heb je meerdere keuzemomenten. Eerst het vakkenpakket, alhoewel je dat pas kunt kiezen als je weet wat je na de middelbare school wilt gaan doen. Wat betekent dat je dan al moet weten wat je de rest van je leven wilt doen. Ik kan je vertellen dat de meesten dit nog niet weten. Dat blijkt ook wel dat in of na het eerste studiejaar op de universiteit of HBO studenten veranderen van studie, omdat de gekozen studie toch niet helemaal is wat bij ze past. MBO-ers doen dit minder vaak, wellicht omdat ze minder willen of denken te kunnen. Zij ronden meestal ook in deze levensfase hun vervolgopleiding af en beginnen met werken of stromen door naar een HBO-opleiding.

Als laatste word je in deze levensfase volwassen, voor de wet althans. Met 18 jaar ben je volwassen, alleen in naam, want volwassen wordt je pas later en sommigen worden nooit volwassen.

20-40 jaar
Een belangrijke levensfase. HBO-ers en WO-ers ronden hun studie af, doen nog een studie of beginnen met werken. Anderen verwisselen in het begin van deze fase al van baan. Sommigen worden jong ouders, de meesten wachten tot na hun dertigste, want ze willen eerst carrière maken. Iedereen in het begin van deze fase vindt zichzelf volwassen en denken te weten hoe alles in elkaar steekt. Niets in minder waar. Volwassenheid komt voor iedereen op een ander moment, op een andere leeftijd. Echter na je dertigste komt er op de één of andere manier meer rust in je lijf, je leert relativeren. En dit laatste draagt in mijn ogen bij aan volwassen worden. Opstandigheid verdwijnt, je hoeft niet altijd meer je gelijk te halen, kortom er is meer.

Je ziet dat veel dertigers te maken krijgen met een burnout. Teveel willen, teveel aan verwachtingen willen voldoen, geen zin meer in hobby’s, vermoeid zijn en geen rust nemen dragen allemaal bij aan vergroting van de kansen op een burnout. Op mijn website staat een heel rijtje met signalen van een burnout.

40plus
Veel veertigers komen terecht in een midlifecrisis is een veel gehoorde opmerking. Ze gaan vreemd, willen ineens hun motorrijbewijs halen zijn twee voorbeelden hiervan. Anderen zeggen dat je bij veertig begint aan een tweede jeugd.

Veertigers weten, in mijn ogen, wat ze nou echt willen of ze weten dat wat ze doen niet is wat ze écht leuk vinden en zouden willen. Ze zijn zich van veel zaken bewust geworden in de jaren ervoor, vaak ‘the hard way’. Sommigen doen er niets mee en anderen wel. Veel gehoorde excuses om er niets mee te doen zijn: zekerheid opgeven, pensioenopbouw stagneert, ik doe dit al lange tijd en voel me er best goed bij, ik zou wel willen, maar …., etc. etc. Tegen al deze mensen zou ik willen zeggen ‘doe het wel, je hebt nog heel veel jaren voor je dus waarom niet?’

Wat ik zelf gemerkt heb ik dat ik zo rond mijn veertigste in een fase ben gekomen waarin ik weet wat ik kan en vooral ook wie ik ben. Hoe ik in het leven sta en wat ik nog wil bereiken is in deze periode alleen maar duidelijker geworden. Ik weet zeker dat veel anderen dit ook hebben, alleen zij laten zich tegenhouden door allerlei externe factoren. Toch is er maar één persoon belangrijk in dit verhaal en dat ben jij! Het is jouw leven en jij hoort daarin gelukkig te zijn.

Zo rond je veertigste maak je dus geen midlifecrisis door, je zit in een bewustwordingsfase. Een fase die heel veel brengt en geeft. Belangrijker is echter de keuze die jij maakt….doe je er iets mee of kabbel je verder. Ik zeg….DOEN!

Over Sandra

Het is mijn persoonlijke missie om de verbinding bij en tussen mensen te realiseren. Door mensen te laten ontdekken wat ze écht leuk vinden, waar hun passie en kracht ligt en door hen bij hun werkelijke potentieel te brengen. Het pad dat ze van hieruit bewandelen laat ze maximaal profijt hebben van hun persoonlijk kapitaal.
Dit bericht werd geplaatst in Balans, Doelen/wensen, Inspiratie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 40: midlifecrisis of ….

  1. Su zegt:

    Helemaal waar 40 is een bewustwordingsfase, Bewust de persoon worden waar je voor geboren bent 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s