Ondernemerschap = vrijheid

Ondernemer zijn of worden biedt veel voordelen. Vrijheid is eigenlijk de belangrijkste, eigen ‘baas’ zijn. De één krijgt het met de paplepel ingegoten, want generaties gingen hem of haar voor. De ander neemt het besluit om het roer om te gooien. Van loondienst naar een eigen bedrijf.

Dat het best pittig is dat weet iedereen. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je wilt starten heb je of een kantoor of een winkelpand nodig. En dan zijn er bedrijven waarbij je vanuit huis werkt, dit zijn veelal de ZZP-ers. Ik heb overigens niets met de term ZZP-er, omdat er een negatieve klank aan vast zit. En toch gebruik ik het woord ook nog wel, anders snapt een ander het weer niet. In dit artikel gebruik ik de term ZP-er, oftewel zelfstandig professional. Dat klinkt een stuk beter vind ik.

Hoge kosten vs weinig tot geen kosten
Voor de ZP-er is denk ik het gevoel van vrijheid het grootste. Ze hebben namelijk geen kantoor- of winkelpand met openingstijden. En dat niet alleen, met een bedrijfspand heb je ook behoorlijk wat vaste lasten. Dit betekent dat je moet presteren, voor jezelf en vaak ook voor de bank die je startkapitaal gefinancieerd heeft.

Een ZP-er heeft dit niet. Die rolt ’s morgens uit bed, springt wel of niet onder de douche en kan aan het werk. Zelfs beginnen met een uurtje sporten of een Open Coffee bijeenkomst is prima te doen. Je bent immers prima bereikbaar per telefoon en als je wilt kun je ook je mail lezen op smartphone of tablet. En dan heb ik het nog niet eens over het fileleed waar veel mensen dagelijks mee te maken hebben. Een ZP-er kan daar omheen plannen. Heerlijk relaxt!

Pluspunt is ook een valkuil
De positieve kanten zijn tevens ook de valkuilen voor veel ZP-ers. Er is namelijk weinig externe stimulans. Doe of wil jij niets, dan gebeurt er ook niets. Een beetje planning kan in dit geval veel helpen. Neem begin van de dag bewust tijd voor administratieve klussen bijvoorbeeld. Je gaat dan naar je eerste afspraak toe met een opgeruimd gevoel en je benut je tijd goed. Plan logisch, want iedere dag heen en weer naar dezelfde plaats reizen voor een afspraak is zonde, dan kun je die afspraken beter op 1 dag inplannen. Eigenlijk is dit een kwestie van handigheid in krijgen en dat kost even wat tijd.

Netwerken
Een andere externe stimulans is het netwerken. Door veel werknemers gezien als nutteloos koffieleuten c.q. borrelen. Daarom zie je ook weinig werknemers op netwerkbijeenkomsten, zij hebben betere dingen te doen. Dat durf ik best te zeggen, bij de bedrijven waar ik gewerkt heb werd dit vaak genoeg gezegd. Terwijl je vaak goede contacten opdoet voor de toekomst. En het levert ook werk op. Zo nutteloos….uhh nuttig is het dus!
Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van netwerkclubs. Erg leuk, alleen vaak best prijzig. Voor een startende ondernemer is het verstandig om zorgvuldig te kijken en te kiezen. Er zijn zeker als je start ook voldoende gratis opties.

Social Media
Zoals er gedacht wordt over netwerken wordt er ook nog vaak gedacht over Social Media. Bedrijven ontwikkelen wel meer en meer een strategie hiervoor, alleen als een medewerker twittert of op Facebook of LinkedIn actief is onder werktijd dan is dat vaak niet gewenst. Terwijl een medewerker ook dan genoeg voor het bedrijf kan betekenen. Hoe is maar hoe je er mee om wilt gaan, vanuit angst of vanuit mogelijkheden.
Laat je wel zien, dus met foto (logo voor een bedrijf mag natuurlijk ook), uiteindelijk zit je op kantoor ook niet omgedraaid achter je bureau en heb je buiten ook geen zak over je hoofd.

Het bekende wiel
Ondernemers willen alles graag zelf doen, dat hoort bij vrijheid. Wat dat echter ook betekent is dat het wiel vaak opnieuw wordt uitgevonden. Dat is niet nodig, zeker met alle mogelijkheden die we hebben met internet en social media. Een vraag stellen is zo gedaan en wat ik heb gemerkt is dat ZP-ers elkaar graag helpen. Je geeft wat en je krijgt wat. Ik vind het mooi dat dit weer vaker gebeurt. In mijn ogen een vorm van collegialiteit, één van de gunfactoren die je steeds vaker zult tegenkomen.

Samenvattend denk ik dat ondernemerschap mij veel vrijheid biedt en enorm snelle persoonlijke groei realiseert. Je loopt ook tegen je zwakke punten aan en die kun je door te sparren met collega ondernemers versterken. En vragen om hulp…..is een teken van kracht!

Sta je op het punt om ZP-er te worden, doe het gewoon! Je zult zien dat het je leven enorm verrijkt. Je mag me altijd bellen of mailen om te sparren.

Over Sandra

Het is mijn persoonlijke missie om de verbinding bij en tussen mensen te realiseren. Door mensen te laten ontdekken wat ze écht leuk vinden, waar hun passie en kracht ligt en door hen bij hun werkelijke potentieel te brengen. Het pad dat ze van hieruit bewandelen laat ze maximaal profijt hebben van hun persoonlijk kapitaal.
Dit bericht werd geplaatst in Doelen/wensen, Inspiratie, Social Media en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s