Verandering en verbetering


Sommige mensen vinden dat verandering altijd verbetering is, daar ben ik het niet mee eens. Een verbetering begint met verandering, echter niet iedere verandering is een verbetering. Bij een verandering kun je wel verbetering in gedachten hebben, het is alleen afwachten of dat ook het resultaat is. Zo zie je momenteel dat bijv. Facebook de indeling verandert, ineens allerlei andere toepassingen toevoegt en daarmee irritatie oproept. Hoe goed hun bedoeling ook is, want daar ga ik wel van uit. In mijn ogen is het er niet beter op geworden. Ik vond het prettig om ’s ochtends te kunnen zien wat de recente updates waren, nu gebeurt er van alles als ik op het linkje klik, schiet ik door het scherm heen en ben ik (half wakker) meteen het spoor bijster. Verandering of verbetering, ik weet het (nog) niet.

Zorgverzekering
Een ander voorbeeld, de gezondheidszorg. De zorg wordt duurder en duurder, verzekeraars en overheid vinden dat het beter kan en moet. Reden: de kosten rijzen de pan uit. Als je dan gaat kijken naar de oorzaak, dan wordt er snel gewezen naar de vergrijzing. Daar zitten de kosten en dus moet de eigen bijdrage omhoog en kan de premie omlaag, waren de geruchten. Nou dat laatste kun je wel vergeten. De premie stijgt ongetwijfeld en eigenlijk stijgt de premie schrikbarend, want wat je er voor krijgt is een stuk minder. De boel wordt gewoon uitgehold en dan zul je dat in de aanvullende verzekering kunnen bijverzekeren….tegen een veel hogere premie natuurlijk.
Oh ja, en om kosten te besparen willen de verzekeraars het mes in de eerste-hulp-posten zetten. Wanneer zetten we het mes in het aantal verzekeraars?
Het gaat al jaren niet meer om de patiënt in de zorg, het gaat enkel en alleen om geld. Veel wanbetalers of mensen die geen verzekering hebben, kinderen die gratis verzekerd zijn. Hoeveel geld denk je dat er zo verdwijnt? Dat is veel meer dan we denken en zou een hoop ellende in de zorg kunnen voorkomen.
Veel is begonnen met de verandering van het zorgstelsel. Kortom, ook een verandering die in vele opzichten geen verbetering is.

Digitale wereld
Kan een verbetering dan wel een verandering zijn? Ja, in de meeste situaties volgt de verandering op een verbetering. Kijk naar de komst van de computer en de ontwikkeling daarvan. Veel werk kan sneller en efficiënter worden uitgevoerd, met als resultaat tijdsbesparing en minder kans op fouten. Communicatiemiddelen zijn met de komst van internet verbeterd. Met als resultaat dat onze manier van zoeken veranderd is, we speuren internet af naar antwoorden op vragen, zoeken en boeken reizen, winkelen digitaal. Natuurlijk kan toegang tot alles niet alleen maar goeds opleveren, gelukkig bestaan er instelbare filters (voor bijv. geweld, sex, etc.) Wil je je kinderen geen toegang geven, dan kan dat met een filter.
Een gesprek met familie of vrienden aan de andere kant van de wereld. Kon dat vroeger alleen met hele dure telefoongesprekken, tegenwoordig doen we dat via Skype en dan kunnen we elkaar ook nog eens zien. De wereld is dichterbij gekomen.
Hier was dus eerst de verandering van werken, waarna de dingen in een sneltreintempo werden verbeterd. Met als resultaat een hele andere manier van leven.

Snelheid
Ik ben zelf nu 45 jaar en als ik zie hoe ik begon met werken en hoe dat nu is…..wat een verbetering en wat een verandering. Ongelooflijk! Ik denk dat het werk dat ik destijds in 5 dagen deed, nu waarschijnlijk in 1 of 2 dagen klaar is. Wat betekent dat er veel tijd over is voor andere zaken. En ik denk dat dit voor veel vakgebieden geldt. Zolang je oppast dat het je niet voorbijstreeft, want dan is de verandering geen verbetering meer.

Verbetering en verandering, de tijd zal het leren.

Over Sandra

Het is mijn persoonlijke missie om de verbinding bij en tussen mensen te realiseren. Door mensen te laten ontdekken wat ze écht leuk vinden, waar hun passie en kracht ligt en door hen bij hun werkelijke potentieel te brengen. Het pad dat ze van hieruit bewandelen laat ze maximaal profijt hebben van hun persoonlijk kapitaal.
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Balans, Inspiratie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s