Hybride werken

We kennen het al van de auto’s, ze rijden naast de bekende brandstof steeds vaker ook elektrisch. Hybride, de mixvariant dus. Dat gebeurt ook steeds vaker met werk. Voorde jongste generatie de normaalste zaak van de wereld. Voor de andere harde werkers en organisaties nog redelijk onbemind, al komt het steeds vaker voor.

Meerdere carrièrepaden
Hybride werken betekent meerdere carrièrepaden (inkomstenstromen) naast elkaar hebben. Dat kan zijn meerdere banen in loondienst, meerdere inkomstenbronnen voor zelfstandig ondernemers en een mix van beiden. Ik zei net al onbemind voor een groot deel van de werkenden en organisaties. Dat komt omdat het referentiekader van werken nog heel anders is. Je gaat naar school en daarna ga je werken bij één werkgever.
De huidige economische situatie brengt met zich mee dat er velen ontslagen te betreuren zijn. Ook hier zou een hybride situatie een oplossing kunnen zijn. Minder uren en daarnaast een andere baan of een eigen onderneming starten. De werkgever verliest op die manier geen kennis van de werkende en de werkende houdt een basisinkomen. Dit zou overigens ook prima kunnen werken voor oudere werkenden. Gestuurd vanuit de werkgever of op eigen initiatief.

Flexibiliteit
Deze wijze van werken vraagt wel een bepaalde mate van flexibiliteit van alle betrokkenen. Door hier op een nette manier mee om te gaan en het vooral bespreekbaar te houden, zou dit prima moeten kunnen werken.

De flexibiliteit die hierbij komt kijken past ook weer bij HNW, het niet langer tijd- en plaatsgevonden hoeven werken. Nog een voordeel voor alle betrokkenen. En wat dacht je van het verantwoordelijkheidsgevoel. Iemand mag dan wel hybride werken en dus niet fulltime aanwezig zijn bij de opdracht/werkgever, toch wil de werkende zijn werk zo efficiënt mogelijk doen. Dit zal vaker resulteren in het afmaken van een aantal zaken buiten de gemaakte afspraken om. Door de afwisseling zit je niet vast in één denkpatroon en wordt de creativiteit gestimuleerd. Hybride werken brengt ook meer balans in het leven van de werkenden denk ik. Bevalt één van de banen/opdrachten niet, dan is niet direct je hele inkomen weg.

Uitdaging
Wat nog wel een uitdaging is, is het accepteren van het hybride werken door veel organisaties. Organisaties verwachten (zo niet eisen) nogal veel van werkenden. Commitment, geen 9tot5 mentaliteit, flexibiliteit en ga zo maar door. Andersom wordt door organisaties vaak weinig flexibel gedaan richting werkenden. Wij bepalen en je mag blij zijn dat je hier mag werken is met regelmaat nog de uitstraling van organisaties. Terwijl ik hierboven al schreef dat de afwisseling juist de creativiteit en efficiëntie bevordert.
Waarom wordt er niet vaker nagedacht dat organisaties en werkenden elkaar nodig hebben. In een werkgeversmarkt die we nu (nog) hebben is het voor organisaties makkelijk om eisen te stellen. Alleen wat als het straks omdraait en de werkenden het voor het uitkiezen hebben? Een bewustwordingstraject dat nog de nodige aandacht behoeft. Want ook dan zal het hybride werken een oplossing zijn.

Hybride werken zal in mijn ogen groeien en het antwoord zijn voor veel situaties. Communicatie zal in het hele traject nog crucialer worden en het cement zijn voor werkende en organisatie.

Over Sandra

Het is mijn persoonlijke missie om de verbinding bij en tussen mensen te realiseren. Door mensen te laten ontdekken wat ze écht leuk vinden, waar hun passie en kracht ligt en door hen bij hun werkelijke potentieel te brengen. Het pad dat ze van hieruit bewandelen laat ze maximaal profijt hebben van hun persoonlijk kapitaal.
Dit bericht werd geplaatst in Balans, Doelen/wensen, Inspiratie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s