Hot issue

respectWe willen allemaal met respect behandeld worden. Toch valt het me steeds vaker op dat respect op veel plaatsen ver te zoeken is.

Waar de één netjes reageert op een vraag of bericht, hoor je van de ander helemaal niets. Sollicitaties is ook zo’n punt, een groot deel van de bedrijven sturen geen bericht meer als je afgewezen bent. Ook op Freelance.nl krijg je van lang niet van iedereen een bericht terug als je een reactie stuurt op een oproep. Een standaard berichtje is toch niet zoveel moeite. Het geeft in mijn ogen ook aan hoe het bedrijf of de plaatser van een bericht of oproep omgaat met mensen/personeel. Wil ik daar deel van uitmaken? Kleine kans dat ik dat nog wil.

Als je respect opzoekt in de Van Dale dan krijg je de volgende weergave:
res·pect (het; o) 1eerbied, ontzag

Respect was ook afgelopen 2 weken in het voetbal een onderdeel van veel aandacht. Geen respect voor de wedstrijdleiding leidde tot het in elkaar slaan en schoppen van een grensrechter. Het gevolg daarvan heeft iedereen in het nieuws kunnen lezen en horen. Het heeft mij kippenvel bezorgd, net als de foto’s die ik in de kracht zag van de uitvaart. Dit soort zaken gaan veel te ver, dit mag nooit meer gebeuren.

Onmacht ligt vaak aan de basis van disrespect. En de oplossing ligt bij jezelf.

Soms gaat het maar om kleine dingen, rotzooi in prullenbakken gooien en niet op straat. Simpel sorry zeggen als je iets doet wat eigenlijk niet hoort (kan van alles zijn). Gun een ander de eer als hij of zij iets gepresteerd heeft. Gebruik je iets wat een ander heeft gemaakt, geef de credits door een simpele vermelding.

Het begint vaak thuis en op school. Ik herinner me dat ik vroeger een meester of leraar echt niet bij de voornaam hoefde aan te spreken. En thuis was het ‘je woont onder ons dak, hier gelden onze regels’. Daar hield je (meestal) aan. Ik zeg niet dat alle ontwikkelingen slecht zijn, toch zijn het zeker ook niet allemaal verbeteringen. Maar er was ‘vroeger’ wel veel meer respect.
Respect zorgt wel dat een samenleving leefbaar is en blijft. We hebben elkaar nodig, ook al zijn we verschillend. Laat iemand in zijn of haar waarde. Leef naar de regels zoals die er zijn. Behandel een ander zoals jij zelf behandeld wilt worden en de wereld zal er in mijn beleving een stuk beter uitzien.

Wees tevreden met wat je hebt. Ben je dat niet, dan is het aan jou (en niet een ander) om hier iets aan te veranderen.

Over Sandra

Het is mijn persoonlijke missie om de verbinding bij en tussen mensen te realiseren. Door mensen te laten ontdekken wat ze écht leuk vinden, waar hun passie en kracht ligt en door hen bij hun werkelijke potentieel te brengen. Het pad dat ze van hieruit bewandelen laat ze maximaal profijt hebben van hun persoonlijk kapitaal.
Dit bericht werd geplaatst in Doelen/wensen, Inspiratie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s